Pazar, Mart 05, 2006

Kurutulmuş Domates


Kurutulmuş domateste nerden cıktı demeyin... Ben pazarda buldum, ama sonra marketlerin dogal urunler satan reyonlarında da varmıs dediler..Rengine bayıldım.. Suda biraz beklettikten sonra 10 dk. kadar haslıyorum. Zeytinyagı,limon ve sarımsak ilavesiyle nefis bir salata yada meze oluyor...
Baska bir kullanım sekli de , kurufasulye ,nohut gibi baklagillerden yaptıgımız yemeklerle birlikte pisirmek. Cok yakıstıgını dusunuyorum. Aslına bakarsanız butun yemeklerde denenebilir.Hele kısın ara sırada olsa goruntulerine imrenip aldıgımız hormonlu domatesler yanında daha saglıklı...
Bizde aksama balık var..Yanında iyi gider.

Cumartesi, Mart 04, 2006



Bu sabah Izmır'de hava cok guzel.. Hepinize gunesli gunler dilerim...

Çarşamba, Mart 01, 2006

Köbete(Alt Ust Boregi)








Bu hafta annem bizde.. Torununu ozlemis,gelmis.. Napalım pabucumuz coktaaan dama atıldı.. Neyse, bizde fırsatı kacırmayalım, anneme bir borek yaptıralım dedik. Alt ust boregi dedigime bakmayın, aslında bu bir tatar boregi. Adı da Köbete..
Yapılısı
  1. 8 bardak kadar un su ve 1 tatlı kasıgı tuz ile orta sertlikte bir hamur haline getirilir..Biri digerinden daha buyuk olarak ikiye bolunur.
  2. Bir kabta 1/2 paket margarin eritilir ve 1/2 su bardagı sıvı yag ilave edilir .
  3. Hamur yarım santim kalınlıkta acılır.Uzerine hamurun hertarafına gelecek sekilde eritilmiş yag surulur.
  4. Sonrada bu hamur rulo yapılıp,kendi etrafında kıvrılarak iri bir gul boregi haline getirilir.Aynı islem diger hamurada uygulanır.Bu hamurlar buzdolabında 15 dk. kadar dinlendirilir.
  5. Bu arada 1/2kg. cig kıyma ,2 ad. rendelenmis patates ,1 sogan rendesi , tuz, karabiber, ince kıyılmıs yesil biber, yarım bardak kadar su ile karıstırılarak boregin ic harcı hazırlanır.
  6. Dinlenmis hamurlardan buyugu, tepsiden biraz daha buyukce merdane ile, inceltilip tepsiye yayılır.
  7. Kıymalı harc duzgunce bu hamurun uzerine yerlestirilir.Diger hamur tepsinin dısında inceltildikten sonra harcın uzerine yerlestirilir.
  8. Alttaki hamurun kenarları ve ustteki hamurun kenarları, bas ve isaret parmaklar yardımıyla kıvrılarak soldan saga birlestirilir.Ustteki hamurun ortasında bir delik acılır.
  9. Fırında 50 dk. uzeri kızarıncaya dek pisirilir.
  10. Fırından cıkarıldıktan sonra, boregimizin uzerine biraz tereyag ı surup dinledirdirip sonra servis yapıyoruz.

Sayaç